Norway – a global maritime knowledge hub

You will find an article about this paper on this link. The paper itself is written in English and can be downloaded for free on this link.

Rapporten er skrevet av Torger Reve, og du kan laste den ned gratis som pdf her. Rapporten er på engelsk, men inneholder et sammendrag på norsk.

Bilde av innholdet i rapporten. Klikk for å forstørre.

Her er et utdrag fra det norske sammendraget:

Norges viktigste ressurser og kompetansefortrinn er relatert til havet. Norge er en stormakt innen shipping, maritim industri og maritime tjenester. Norge er en stormakt innen offshore olje og gass, offshoreteknologi og offshore-industri. Og Norge er en stormakt innen fiskeri, oppdrett og forvaltning av marine ressurser. Dette er de samme områder hvor Norge også har tatt en ledende internasjonal posisjon når det kommer til forskning, teknologi og innovasjon.

Nøkkelen ligger i høye kunnskapsinvesteringer, tett kunnskapssamspill, intens rivalisering og sterk forretningsmessig orientering. Innovasjons-konkurranse blir under slike betingelser viktigere enn kostnadskonkurranse. Norge har muligheter til å utvikle et globalt kunnskapsnav innen maritim virksomhet og innen energi. Som liten nasjon med et høyt kostnadsnivå og en smal industriell base, må vi spesialisere oss innen noen få spisse kunnskapsområder hvor vi har spesielle kompetansefortrinn å bygge videre på. Norge har klart å utvikle et globalt maritimt kunnskapsnav gjennom en stor konsentrasjon av internasjonalt konkurransedyktige bedrifter innen shipping, skipsindustri, offshoreindustri og maritime tjenester. Samtidig har Norge klart å utvikle forsknings- og utviklingsmiljøer innen marin og
maritim forskning i verdensklasse, både innen industrien, i instituttsektoren og ved universitetene. Forskingsmiljøet ved NTNU og MARINTEK (SINTEF) i Trondheim er et godt eksempel på dette.
For at et industrielt forskningsmiljø skal kunne tiltrekke seg de fremste talentene og de mest krevende oppdragsgiverne i verden, må det utvikles en spesialisert kunnskapsmessig infrastruktur som gjør fremragende forskning og utvikling mulig. Etableringen av det nye Ocean Space Center ved NTNU og MARINTEK (SINTEF) må forstås i et slikt lys. Det nye forsknings-senteret må kunne dekke alle fasene fra grunnforskning til innovasjon og kommersialisering. Dette inkluderer analyse, modellering, simulering, eksperimentering, verifikasjon og implementering. Ikke minst er det mulighetene til fullskala uttesting som skaper de store teknologiske sprangene. Nordsjøen har vært eksempel på det.
Målet er å utvikle et bredt forsknings- og utviklingsmiljø innen havroms-teknologi (Ocean Space Technology) som retter seg mot shipping og maritim industri, energi og offshore industri, undersjøisk gruvedrift, samt sjømat, marin bioprospektering og forvaltning av marine ressurser. Det er naturlig å ha et særlig fokus på miljø og arktiske områder.

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: