Bedriftspanelet: Andre møte, 29. september 2010


Harald Espedal, Skagenfondene

Harald Espedal fra Skagenfondene delte sine erfaringer fra norsk finansnæring, og snakket blant annet om hvordan ulike typer eiere, som familieeiere og private equity fond, har forskjellig fokus og horisont. Han pekte også på at det høye offentlige eierskapet fører til høy offentlig sparing som blir kanalisert til utenlandske investeringer samt at mange private finansielle plasseringer havner i eiendom – hvilket gjør at lite av den genererte kapitalen kommer norske innovative virksomheter til gode.

Alf Bjørseth, Scatec

De gunstige forholdene for eiendomsinvesteringer ble også tatt opp av Alf Bjørseth (tidl. REC, nå Scatec), som ikke hadde noen problemer med å forstå at norske kapitalister plasserer mye av pengene i eiendom siden eiendomsinvesteringer er kjennetegnet av liten risiko, god avkastning og skattemessige fordeler. Alf Bjørseth ga et innblikk i historien om REC og fokuserte spesielt på vanskeligheten med å få offentlig virkemiddelapparat og långivere til å satse for å skaffe kapital til den spede begynnelsen av eventyret. Når REC begynte å generere verdier oppstod et nytt problem – virksomheten måtte tappes for midler for å betale formuesskatt.

Johan Andresen

Johan Andresen påpekte at Norges viktigste ressurser er de menneskelige ressursene. Dermed burde det være god pengebruk å styrke alle utdanningsnivåer. Han var imidlertid skeptisk til å spre midler på et stadig økende antall høyskoler og universiteter. Konsentrasjon av kunnskap og kapital er viktig for å styrke næringsbasen i et oljeavhengig Norge.

Ellers bidro Ståle Kyllingstad (IKM) og Eilert Hanoa (Mamut) med sine gründer-erfaringer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: